Analiza snova

Klinički psihoterapeut Jeffrey Sumber objašnjava zašto sanjamo, zašto je analiza važna i kako započeti tumačiti svoje snove.

Zašto sanjamo?
“Sanjanje nije neophodno kada je u pitanju preživljavanje, ali je bitno u pogledu našeg razvoja i evolucije kao metafizičkih bića”, kaže Sumber, koji je proučavao globalnu mitologiju o snu na Sveučilištu Harvard i interpretaciju Jungovog sna u Institutu Jung u Zürich.

Sanjanje je komunikacija između našeg svjesnog uma i našeg nesvjesnog uma, pomažući ljudima stvoriti cjelovitost, kaže on. “Snovi su most koji omogućava kretanje naprijed i natrag između onoga što mislimo da znamo i ono što doista znamo”.

Snovi nam dopuštaju da se na sigurnom mjestu igraju bolne ili zagonetne emocije ili iskustva. “Snovi također omogućuju da obradimo informacije ili događaje koji mogu biti bolni ili zbunjujući u okruženju koje je istodobno emocionalno realno, ali fizički nestvarno.”

“Analiza snova ključna je komponenta u procesu cjelovitosti čovjeka kao osobe”, objašnjava Sumber. Snovi otkrivaju “najdublje želje i najdublje rane” osobe. Analiziranje vaših snova pomaže vam stjecati dublje razumijevanje sebe.

Kako analizirati svoje snove
Jedan od najvećih mitova o analizi sna je da postoji skup strogih pravila koja ljudi trebaju slijediti. Ali svaka osoba je jedinstvena, pa nema formula i recepata.

Snovi “mogu se shvatiti samo u većem kontekstu razvoja i samospoznaje pojedinca”, kaže Sumber. Međutim, postoji nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći da više pažljivo promatrate svoje snove i dublje u njihovo značenje.

Bilježite svoje snove. Ovo je prvi i najvažniji korak u analizi vaših snova, rekao je Sumber. “Uzimajući bilješke, čak i nekoliko rečenica koje govore o snu, doslovno izvlače sadržaj nesvjesnog u područje svjesnog.”

Odredite kako ste se osjećali u snu. Na primjer, Sumber predlaže da se pitate: “Jeste li se bojali, ljutit sam, kajanje, itd.? Osjećam li još uvijek osjećaje ujutro? Koliko se osjećam ugodno naspram sjećanja na san? ”

“Premda postoji trag kolektivnog značenja za određene univerzalne simbole koji imaju neko značenje u našoj unutarnjoj analizi i rastu, ja sam mnogo zainteresiraniji za to što sanjar ismjera sa simbolima i što sanjar povezuje iz stvarnosti sa svojim snom.”

Dakle, iako postoje neki univerzalni elementi, simboli imaju različita značenja za različite ljude. “Vjerujem da smo svi jedinstveni i i da svi nosimo vrlo osobne povijesti koje utječu na simbole, objekte, okuse i mirise koje povezujemo s određenom pričom o snovima ili događajima”.