Snovi i upozorenja kroz snove

Proročanski ili prekognitivni snovi

Jedna od najzanimljivijih značajki snova, koja po pravilu privlači najveću pozornost ljudi, jeste mogućnost da se analizom sna može predvidjeti neki događaj, kako ugodan, tako i neugodan.

Većina ljudi, zapravo, kada razmišlja o svojim snovima, pretpostavlja da njihov sadržaj ima isti značaj kao i bilo koji vid proricanja. Zbog toga smatraju da će se analizom sna doći do nekakve vrste vidovitosti, tj. da san govori što će se dogoditi u budućnosti. Međutim, funkcija snova je mnogo, mnogo značajnija od pukog proricanja i zapravo, samo određena vrsta snova, koja uopće nije česta, spada u ovu skupinu. Također se mora i među ovakvim snovima napraviti razlika i provesti njihova točna i precizna klasifikacija, te možemo posebno govoriti o predviđajućim, proročanskim i o telepatskim snovima gdje svaka grupa ima svoje specifične karakteristike i značaj. Grubo i jednim imenom, sve tri vrste snova nazivamo prekognitivnim. Mogućnost da je san predvidio nešto dobro izaziva u osobi slatki spokoj iščekivanja tog sretnog događaja i motivira ga da u realnosti pomogne njegovu što skoriju realizaciju, a predviđanje neke neugodnosti uglavnom izaziva strepnju koja, iako neugodna, može biti od pozitivnog značaja ako predstavlja upozorenje.

U krajnjem slučaju, predviđanje loših događaja kroz snove može, u psihološkom smislu, pripremiti osobu za ono što slijedi te, kada do događaja dođe, stres biva manji i čitava situacija će se bolje i racionalnije prihvatiti.

Analitičari snova međutim, sa sigurnošću i u potpunosti (kao i kad su drugi snovi u pitanju), nikada ne mogu stopostotno tvrditi da li je neki san proročanski ili ne.

Ono na što uvijek treba gledati kao na vjerojatni pokazatelj da se radi o proročanskom snu je mogućnost da se jedan te isti san ponavlja, da nosi upozoravajuću poruku i da se javlja kod osobe koja malo sanja ili bar nije navikla da ima prekognitivne snove.

Međutim, osobe koje, naprotiv, često imaju prekognitivne snove, uglavnom već intuitivno i same, bez stručne analize, mogu pretpostaviti da se o takvom snu zaista i radi.

Telepatski snovi su najrjeđi i događaju se izuzetno. Odlikuju se relativno velikim vremenskim poklapanjem sa stvarnim događajem koji se događa u realnosti dok ga sanjač sanja. Obično se radi o važnijim događajima pri čemu je sanjač u bliskoj emotivnoj vezi s osobom ili događajem koji sanja. Telepatski snovi se, između ostalog, mogu objasniti i teorijom sinkroniciteta.

Kada ste u snovima, oni su stvarni, a kada ste u noćnoj mori situacije kroz koje prolazite djeluju kao stvarne. Vrlo često u noćnoj mori pokušavamo pobjeći, mora može biti vrlo bolna, puna tuge, zastrašujuća. Kada odemo iz tog svijeta i dođemo u ovaj, mi smo vrlo sretni, jer smo mogli pobjeći iz te noćne more. U zapadnom svijetu imamo neka zbunjujuća mišljenja o snovima, noćnim morama i njihovim značenjima. Kada smo budni, kažemo da nisu stvarni, ali kada spavamo i dok sanjamo znamo da su stvarni.

Dvije realnosti

Radi se ovdje o dvije “realnosti” (ne ulazimo sada u stadije transa, meditacije ili duhovne razine). Naš fizički vanjski svijet je stvaran, kada smo budni i kada se krećemo u toj realnosti. Naš san i unutarnji svijet je stvaran kada spavamo fizički, i kada smo budni u svijetu snova.

Kada napustite svijet snova oni više nisu stvarni, jer ste preusmjerili fokus iz jedne u drugu realnost. Vi, vaš fokus pažnje, duša, pomaknuli ste se iz unutarnjeg svijeta u vanjski, iz vašeg svijeta snova u vaš fizički svijet. Ovaj prelazak iz jedne u drugu realnost nastaje odmah nakon što se probudite.

Zapisivanje snova

Ono što sam saznao u procesu zapisivanja snova je da mogu shvatiti na što se odnose i odmah steći uvid u neke stvari. Neki snovi otkriju svoju poruku nakon nekog vremena i nakon nekog iskustva. Tek tada značenje sna postane očigledno. Ovo je način kako pomjeram svoju unutarnju realnost u vanjsku.

Ako se san odnosi na nešto što se upravo događa u mom životu, kada dođem u određenu situaciju sjetit ću se sna, jer sam ga već zapisao. Da nisam potrošio vrijeme zapisujući san, vjerojatno ga se ne bih sjetio u trenutku kada prolazim kroz situaciju i na taj način bih propustio priliku da iskoristim njegovu mudrost.

Izvor: Ed Parkinson, wakeup-world.com

Pripremila Jelena Nakić / novasvest.com

Obrada: sanjaricaplus.com