Simboli u snovima

Simboli u snovima su glavni dio naših snova i preko njih tumačenja istih. Kad sanjamo prepuštamo kontrolu svojih misli i omogućujemo da podsvjesni um stvori okružje simbola i slika, od kojih se mnogi zadržavaju u sjećanju kad se probudimo.Nekad se možemo sjetiti cijelog sna detaljno, ali češće su to blic slike ljudi, mjesta, emocija i slično. S vremenom, praksom i predanošću, sanjar se može obučiti u tehnikama kako bi se detaljno zapamtio san ili čak da postane lucidni sanjar s mogućnošću svjesnog planiranja što će sanjati i te tako odlučivati o svijetu u svojim snovima.
Moderna znanost i desetljeća studija omogućili su nam da pronađemo mnoge zajedničke vrijednosti za mnoge simbole u snovima. Freud se pri tumačenju snova obavezno koristio sanjačevim asocijacijama na ono što je sanjao, kao što je na primjer pitanje: Na što vas iz stvarnosti podsjeća ta i ta situacija?

Simboli u snovima:

– Životinje u snu predstavljaju dio našeg uma koji je povezan s prirodom i željom za preživljavanjem.Juriti za nekim u snu često ukazuje da sanjar potiskuje snažne emocije poput straha ili agresije.

– Bebe – bebe mogu simbolizirati trudnoću, brigu za vlastitu djecu, ali također mogu signalizirati želju za zaštitom, nesigurnost. Sanjati bebu može značiti i novi početak u životu na bilo kojem području.

– Ogledalo, zagledanje u zrcalo predstavlja kako želimo vidjeti sebe ili kako mislimo da nas drugi doživljavaju. Na primjer, ako osoba sanja o tome da izgled loše, da ima iskrivljenu sliku u ogledalu znači da misli kako u očima drugih izgleda loše, ai nedostatak ljubavi prema sebi.

– Proganjanje u snu je jedan od najčešćih simbola iz snova. Može predstavljati strah od određene osobe ili neke aktivnosti koju se bojite u stvarnom životu. Kod ovakvih snova često je teško je razlučiti nakon buđenja tko vas je to proganjao u svijetu snova. Sanjač obično kaže da su u pitanju nepoznata lica što bi Freud objasnio cenzurom sna – zaštitom svjesnog budnog uma.

– Smrt – smrt u snu nije predviđanje da će netko umrijeti osim ako je san proročanski. Umjesto toga, predstavlja promjenu. Isto tako, prema narodnom tumačenju, kaže se da sanjati kako je netko umro – toj osobi se produžava život.

Tumačenje snova je individualno te svaka osoba i njezina stvarnost je svijet za sebe i san pojedinačne individue može značiti nešto posve drugo od neke druge osobe koja je sanjala isti ili sličan san. Ipak, neki simboli se odnose isto na svakoga.