Snovi

Snovi općenito
Tumačenje snova zna biti lako no često je veoma složeno protumačiti neki san ako sanjač nema nikakvu asocijaciju, poveznicu sa životom na javi.
Zašto i kako sanjamo se točno ne zna, postoje samo određena saznanja znanstveno ispitana, no njihovo istinsko značenje visi u zraku. Sigmund Freud, poznati psihoanalitičar koji je veliki dio svoga rada posvetio ispitivanju snova tvrdeći da su snovi na prvom mjestu ispunjenje želja i otpuštanje strahova te kako san bolje od ikoga može stručnjaku pomoći shvatiti sam sanjač, dakle, osoba koja sanja. S druge strane C.Jung je tumačenje snova zasnivao na tezi da su snovi neobrađeni nesvjesni procesi, konflikti koje treba riješiti kao i da imaju veliku važnost za psihičko zdravlje sanjača. Jungova teorija se razlikuje od Frojdove, između ostalog i po tome što po njegovoj psihološkoj analizi simboli iz snova predstavljaju ključ za shvaćanje sanjačevog sadašnjeg i budućeg života, a ne samo rješavanja nekih problema iz prošlosti kako je to tvrdio Freud. Događaji iz prošlosti, dnevna događanja u našem životu, trenuci koji su u nama ostavili trag, dobar ili loš, a osobito naši strahovi i želje, sve se to odražava u snovima. Mozak memorira svaki trenutak našeg života te ga arhivira u memorijske ladice, da tako kažemo, a kako je vrlo malo istražen, tako malo znamo i o snovima. Isto tako, snovi mogu biti proročanski, da u snu predviđamo ono što još ne postoji u našoj stvarnosti i što će se tek dogoditi. Opet, postoje snovi koji se otimaju bilo kakvom tumačenju, koji se čine bez ikakvog reda i smisla, mada svaki san sigurno ima i svoj red i svoj smisao ma koliko da nam se činio besmislen. To dobro znaju oni koji imaju dar tumačenja snova. Prije Freuda, gđa Voozel je napisala Rječnik snova koji je i danas u različitim inačicama najviše upotrebljavan, a zapravo najmanje može reći nešto o značenju izvjesnog sna za pojedinca zato što jedan san, po gđi Voozel i ostalim sanjaricama, za svakoga ima isto značenje što je samo po sebi nelogično, netočno. Sanjati požar ne može imati isto značenje za svaku osobu kao ni sanjati vodu, neznance, smrt bližnjega, progonstva, novčane dobitke, itd…Naravno, za ono što smo sanjali, pa doživjeli i ne treba neko objašnjenje, ali za snove koji se ne ostvaruju odmah ili nikada i dalje ostaje znak upitnika.
Tako se i prije modernijih znanstvenika i psihoanalize, u stara vremena snovima pridavao veliki značaj pri čemu su ljudi u različitim kulturama ravnali neke svoje značajne životne poteze prema snovima oslanjajući se na tumačenje čarobnjaka ili vidovnjaka. Također, Narodno tumačenje snova često je veoma realno i potvrđeno kao točno. Prvi pisani sanovnici ili sanjarice dolaze od naroda Bliskog istoka i na osnovu njih počinju se pojavljivati europske knjige kao što je Rječnik snova gđe Voozel.
Jedan od starih primjera snova imamo u Bibliji gdje Josip faraonu tumači san o sedam debelih i sedam mršavih krava. Objašnjenje sna, ukratko, je da sedam debelih krava znači blagostanje dok sedam mršavih krava označava razdoblje u koje će zemlju zahvatiti oskudica i glad. Pri tome Josip savjetuje faraonu da na vrijeme sakuplja hranu i stvara zalihe.
Kako god, mistika snova ostaje i dalje u potpunosti neistražena, samo se zagrebalo po površini od strane znanstvenika, ali dovoljno da bi mogli shvatiti i protumačiti neke od naših snova.

sanjarica.plus.com
Ono što je važno napomenuti jeste da je točno vjerovanje, zapravo da je činjenica, da se neki snovi ostvare vrlo brzo, a neki tek godinama kasnije, dok postoje snovi koji nemaju svoje ostvarenje na javi.
U mnogim kulturama postoji granica između noćnog i dnevnog svijeta, prijelaz između jave i sna koji nisu u direktnom dodiru.
Proricanje snovima u drevnim vremenima bilo je prepušteno šamanima, danas vidovnjacima. U Babilonu su snove tumačili svećenici zvani baru svećenici dok su u azijskim zemljama, kao što je Japan ili Kina snove tumačili ulični gatari ili često pravi vidovnjaci koji svoje usluge nude i danas. Preko snova iscjelitelji i psihoanalitičari dolaze do tumačenja kroz analizu sna, a s druge strane, razni kultovi i magijska društva su preko snova donosili odluku da li je neki kandidat za ulazak u njihov krug spreman na spiritualan način za primanje. Proricanje snovima se također gleda kao prevladavanje jaza između svijeta umrlih i živih, s obzirom na to da mnoge kulture smatraju da se mi u snovima susrećemo sa svijetom mrtvih, dušama umrlih i da je to glavni smisao sna te se u skladu s time crna vrata simbolično prikazuju kao granica između sna i jave, rupa u zemlji, ulaz u grob. Razjašnjenje toga je da bi ušli u svijet snova, moramo se spustiti u podzemne svjetove ili podsvjesno, nepriznato, skriveno.
U današnje vrijeme snovi se mogu protumačiti kroz tarot analizu ako je medij ili tarot majstor nadaren, zatim kroz astrološku analizu, te razne druge oblike ezoterije.
Snovi su, kako god okrenemo, na vama, vaš glavni dio posla, a potom tumača snova.

Što je rekao Jung o snovima:
“Tumačenje snova je već samo po sebi životno djelo.”
C. G. Jung