Nabukodonozorov san

Nabukodonozorov san

Kralj Nabukodonozor je vladao od 605. do 562. g., babilonskim carstvom, osvajajući Jeruzalem i prognavši Židove u Babilon. Prorok Daniel je bio jedan od onih koji su bili prognani iz Izraela i uspjeli dobiti obrazovanje na kraljevskom dvoru. Također, je u svojoj vidovitosti bio izvrstan tumač snova.

Što je sanjao Nabukodonozor?

Sanjao je ogroman, monumentalni kip moćnog čovjeka. Njegova glava bila je “od čistoga zlata, prsa i srebra, trbuh i bedra od mjedi, noge od željeza, noge dijelom od željeza i djelomično od pečene gline” . Tada je stijena “ne ljudskim rukama” ( stigla do podnožja kipa, a cijela slika “postala je poput pljeva na gumnu”, dok je stijena “postala ogromna planina i napunila čitavu zemlju “. Ova vizija, usput, daje nam našu suvremenu idiom “noge od gline”, što znači “skrivena krivnja ili slabost”. (Knjiga proroka Daniela)

Danielov odgovor: tumačenje
Danielovo tumačenje, koje mu je dao Bog, objašnjava da kip predstavlja niz kraljevstava, svaki manje slavan od onog prije, kao što pokazuje smanjenje vrijednosti plemenitog metala u snu. Daniel identificira Nabukodonozora kao glavu od zlata, navodeći da je Bog dao Nabukodonozoru mnogo moći (Daniel 2: 37-38). Sljedeće kraljevstvo koje će nastati bit će inferiorno Babilonu, kao i sljedeće. “Konačno, doći će četvrto kraljevstvo, snažno poput željeza. , , , Ona će slomiti i slomiti sve ostale “(Daniel 2:40).

nabukodonozor

Konačno, noge,mješavina gline i željeza znače da će “bit će podijeljeno kraljevstvo” (Daniel 2:41). Za vrijeme ovog konačnog svjetskog carstva, “stijena” će ih razbiti sve do srži, predviđanje jeste da će ”Bog. , , postaviti kraljevstvo koje nikad neće biti uništeno “(Daniel 2:44).
Mnoga su različita tumačenja Danielovog tumačenja, a jedno od njih koje se čini i najlogičnije je da prema Otkrivenju 17: 12-13, da Antikrist upravlja savezništvom od deset država (deset prstiju kipa?) kao i da će Krist poraziti snage Antikrista (Otkrivenje 17:14). Nakon toga, Isus će uspostaviti svoje kraljevstvo – stijena će uništiti kip ili kraljevstva ovoga svijeta i “postat će kraljevstvo Gospodina našega i njegova Krista i on će kraljevati u vijeke vjekova” (Otkrivenje 11:15).
San je izrazito simboličan i samim time ne baš jednostavan za lagano i brzo tumačenje. Potrebno bi bilo detaljno poznavanje prilika i okolnosti u to vrijeme, potom osobnosti samog Nabukodonozora i njegovog života i života njegovih podanika, pa i roblja Izraela, da bi se san danas dao rastumačiti. Postoje mnoge suvremen verzije tumačenja, no ni za jedno se ne može tvrditi da je u potpunosti pouzdano.
Povijesni podaci nam govore da je Perzija srušila i osvojila Babilon 539 godine prije Krista i to je bio tek početak potpunog uništenja babilonskog carstva.

Ovo je, naravno, religiozno tumačenje sna, s obzirom na to da primjer kraljevog sna i potječe iz Biblije, knjige Starog zavjeta. Međutim, mnogi stručnjaci s tog područja smatraju da se u Danielovim proročanstvima, pa tako i kroz Nabukodonozorov san ostvaruju mnoge prorečene stvari i da se neke tek imaju ostvariti. Zanimljivo bi bilo Čuti što bi o snu rekao C.Jung ili S. Freud danas…