stres snovi

Stresni snovi

Stresni snovi općenito

Sanjanje stresnih snova pri kojima se budite preplašeni i uznemireni, a ne možete ih nazvati noćnom morom, zapravo se uvijek odnose na stresne situacije u budnom stanju u sadašnjosti koje mogu biti svjesne, ali i podsvjesne. Otkrivaju vam vaše strahove i signaliziraju da poduzmete nešto: rad na sebi kao što je meditacija, slušanje stimulativnih audio snimki te čitanje literature koje ima u izobilju a pomaže da daje savjete kako se nositi sa stresom.
Strah kao glavni i stalni gost u nama nikad ne možete odstraniti već samo prihvatiti a živjeti dalje bez da mu se predajemo. To nije nešto što se rješava u dan, dva, to je proces rada na sebi koji zahtijeva volju i strpljenje. Ali već prvi koraci dovode do toga da se stresni snovi ublažuju da bi potom potpuno i nestali. Sagledati životnu situaciju u sadašnjosti, analizirati je, pa ako je potrebno potražiti i pomoć psihoterapeuta su također koraci prema rješavanju takvih snova.
Međutim, kada se neriješeni stresovi iz prošlosti probude na neki okidač, onda je situacija malo zahtjevnija. Skloni smo potiskivati. Sam um nas štiti tako da potiskuje ono što je u nekom trenutku bilo jako stresno i što smo jedva podnijeli, ali to kad tad iziđe na površinu, pa bilo kroz snove ili budno stanje.
Koliko god da je teško buditi se nakon takvih snova ipak tu ima dobra strana sanjanja, a ta je da nas potiče da se pokrenemo i počnemo raditi na neriješenim konfliktnim, stresnim, ružnim događajima kako iz prošlosti tako i iz sadašnjosti.
Sanjanje stresnih snova indikator je, pomagač ma kako vam se to činilo kontradiktorno. Bolje osvijetliti nego držati u mraku potisnuto.

stres snovi

Najčešći stresni snovi:
Bijeg od opasnosti
Fizički napadi
Strah od bliske budućnosti vezane za sadašnjost
Prirodne katastrofe, ratovi i slično
Nesretni slučajevi
Ovo su samo od nekih tema stresnih snova, a ima ih mnogo više i stvar je individualna, dakle, što vi osobno proživljavate u stvarnosti i što se osobno tiče vas ili osoba koje su vam bliske.
Naravno, uvijek je preporuka da sebi priskrbite dovoljno sna, da ne pijete alkohol prije spavanja te da pazite što čitate ili kakve vijesti ili filmove gledate prije počinka i kakve razgovore vodite.
Krhka smo bića, moramo paziti na sebe, njegovati se i prihvaćati se onakvi kakvi jesmo s tim da uvijek radimo na podizanju kvalitete našeg života koliko je to u našoj mogućnosti. Samim time i snovi će se primirivati i stres smanjivati. Važno je i napomenuti da su stresu više sklonije pesimistične i negativne osobe. Promijeniti pogled na život i cijeniti ono što imamo koliko god da imamo je prvi i najvažniji korak ka promjeni negativnog stava u životu i tako se osnažujemo da spremniji prolazimo kroz stres a ne da se bespomoćni predajemo strahovima i ne poduzimamo ništa.

Zaključak:
Snovi su čovjekovi prijatelji, pomagači, ukazatelji i pokazatelji smjera u kojem bi ili ne bi trebali ići. Pa čak i oni najneugodniji kao što su stresni snovi. Osvrćite se na njih. Govore vam tko ste, što se događa u vama a da to često i ne znate.


Posted

in

by

Tags: