Ezoterija

Važnost i značenje ezoterije

Ezoterija i okultno spadaju pod jedno te isto, mada postoje oni koji razdvajaju ova dva pojma. Tu spada astrologija, tarot, numerologija, sve vrste magije i mističnih tehnika predviđanja budućnosti.
Ezoterija označava unutarnje, mistično ono što je dostupno samo rijetkima – shvaćanja koja su pristupačna samo ograničenom broju ljudi. Interes za ezoteriju, misticizam, iracionalno, okultno, nadnaravne sposobnosti, moći, postoji i golica ljudsku maštu od pamtivijeka. To se zbiva kolikogod, unatoč toga i, možda tim više, i prije, sto znanost napreduje, tehnologija se razvija…
To potonje oblasti zadobivaju sve vise prostora, važnosti., ali to suvremenog čovjeka usput i sputava!”
“Pod ezoterijskom filozofijom smatra se onaj dio religijskih i filozofskih tradicija, koja se bave unutarnjim odnosima života ljudi i čitavog Univerzuma. Ova učenja, kako na Zapadu tako i na Istoku, drže u tajnosti, ili se predaju u tako prikrivenom obliku, da za neobrazovanog čovjeka nisu pojmljiva.
Ta se učenja posebice odnose na jedinstvo života, kao i na promjenjivi karakter razvoja i njegovo upravljanje pomoću unutarnjih snaga.
Ezoterijska filozofija naglašava, da iza raznih pojava iskustvenog svijeta postoji jedna jedina Stvarnost, izvor i uzrok svega sto je ikad bilo, jeste, ili će biti, nevidljiva, ali prisutna sila koja vlada ovom našom vidljivom stvarnošću.
Ezoterija kao riječ, pojam, način življenja, upražnjavanje ono imaginarnog ili onostranoezoterija, na našim prostorima oduvijek je bila “zabranjena”, proganjana, “osuđivana” … ili pak ekstremno “popularna”, ” moderna” … svakodnevna. Logičan slijed za sve ono sto je nelogično, sto je tajanstveno ili nedokučivo.
Društvene promjene, pomaci u kulturi življenja, razvoj tehnologij, te neobjašnjiva sloboda izraza na internetu – i ezoterija je iz dana u dan sve prisutnija u našim životima, htjeli mi to ili ne. Prisutna je u našim razgovorima, diskusijama, u prepričavanjima o “mogućem” i “nemogućem” (a da pritom i nismo svjesni – ponekad i poneki – o čemu zapravo i pričamo, cime se to bavimo, sto nam to “uljepšava” ili sto nam to zagorčava i poružnjuje nas život svagdašnji).
Kao filozofija, ona je još uvijek pod okriljem malobrojnih, nedostupna svakom čovjeku, ali uglavnom iz razloga nezainteresiranosti. Bogatstvo koje kriju u sebi ezoterijske grane moglo bi promijeniti život naše planete na bolje kao i život svakog pojedinca. No mi vjerujemo samo u ono što vidimo osim u iznimnim situacijama kada nam zatreba “čudo” ili pomoć u nekoj teškoj životnoj situaciji, bilo da je to posao, zdravlje, ljubav ili nešto treće. Tada tražimo u “mračnim predjelima” i počinjemo uviđati da nismo sami i današa stvarnost nije jedina.
Primjer je velika potražnja za ezoterijskim tehnikama proricanja, kao što su iskusni tarot majstori, astrolozi, vidovnjaci.
Kako tehnologija napreduje, tako,izgleda, čovjekova tjeskoba jača i traži izlaze tamo gdje nikada prije nisu traženi.