San slavnog pisca


San slavnog pisca R. L. Stevensona koji je, između ostalog napisao i danas popularni roman Otok s blagom sanjao je jedne noći san koji mu je dao inspiraciju za njegovo remek djelo Dr. Jekyll i gospodin Hyde

Godine 1886. Stevenson je inspiracisjki došao do tri važna odlomka iz zloglasnog romana fantastičnog romana Dr. Jekylla i gospodin Hydea.
Kako je bolovao većinu života, pisao je uglavnom kako bi izdržavao sebe i svoju obitelj. Prije početka pisanja romana Jekyll i gospodin Hyde. Stevenson je rekao:

“Dva dana sam razbijao mozak da smislim za zaplet priče bilo koje vrste, a druge noći sanjao sam scenu u kojoj je Hyde, u potrazi za nekim zločinom, uzeo nekakav prašak i potpuno se promijenio pred očima svih.
Dok se oporavljao u krevetu od krvarenja, Fanny Stevenson je čula krikove svoga supruga iz njegove noćne more izazvane opijumom. Odmah se probudio i požalio:

“Zašto ste me probudili? Sanjao sam dobru priču.

Sljedećeg jutra Stevenson je počeo brzo pisati, a tri dana kasnije napisao je nacrt od 30.000 riječi. Ali kad je Fanny primijetila da je to alegorija, suprotno njegovoj izvornoj namjeri, bacio ju je na vatru i počeo ispočetka.

Sljedeća tri dana njegova se obitelj brinula oko njega dok je sjedio u krevetu, pišući, okružen poderanim stranicama, dok konačno konačni nacrt nije bio spreman. Sve u svemu napisao je 64.000 riječi u šest dana – nekakvo čudo u njegovo vrijeme, bez pisaćih strojeva ili računalne moći da govori.

Njegov posinak, Lloyd Osbourne, opisao je o ovom nevjerojatnom podvigu:

“Ne vjerujem da je ikada prije bio takav književni podvig kao što je dr. Jekyll. Louis je došao sav u groznici; čitao je gotovo pola knjige i tada, dok smo još uvijek disali, opet je bio odsutan i zauzet pisanjem. Sumnjam da je prvi nacrt trajao samo tri dana. “

Kako god, san slavnog pisca proizveo je jedno vrhunsko djelo koje je i ekranizirano pod istim naslovom i doživjelo slavu širom svijeta.

Izvor: Rebecca Turner

Uredila: sanjaricaplus.com