snovi

Snovi općenito

Snovi općenito i njihove poruke

U pokušajima interpretacije snova često izgubimo orjentir. Zbog fascinacije jednim određenim simbolom ili radnjom gubi se “šira slika”. Takve situacije onda dovode do fiksacije na određeni element sna zbog kojeg daljnja interpretacija i učenje iz sna izostaje. U takvim situacijama najčešće moram intervenirati kao trener i usmjeriti pažnju na cjelinu sna. U praksi se pokazalo vrlo bitnim tražiti sanjače da razmisle o generalnoj poruci ili emociji koja prevladava u snu. To je nit vodilja za ozbiljnu analizu. Ako u većini snova bježite ili ste u sukobu, ako se u većini snova događaju neke tragedije ili slično, jednostavno se moramo zapitati zašto ….

Nemojte snove nikada shvatiti doslovno!

Ono što obožavam kod snova je njihova suptilnost i ispunjenost simbolima. Ukoliko shvaćamo snove previše doslovno, vrlo brzo će nam analiza i interpretacija snova otići u krivom pravcu. Nesvjesni um prilikom formiranja obrazaca ili sjećanja, uz informaciju pridodaje i emociju koju ste u tom trenutku osjećali. Stoga, protumačiti “sovu koja odleti sa grane” kao mudrost koja nam izostaje u životu je potpuno pogrešno. U praksi bi sanjača doveli u stanje  relaksiranosti te potražili odgovore u njegovom nesvjesnom umu. Cilj u interpretaciji simbola je usmjeren na otkrivanje vlastitog doživljaja simbola. I da, uistinu za nekoga sova predstavlja mudrost. No evo jedne iznimke. Naime, radi se o meni. Iako shvaćam da stereotipno u svijesti naroda prevladava interpretacija sove u snovima kao simbola mudrosti, mene sova  podsvjesno asocira na strah. Svaki put kada bi kao klinac ulazio u zgradu gdje smo ljetovali na moru, prvo što bih vidio je ogromna preparirana sova. Ta sova je bila velika i, onako, iz dječje perspektive – strašna. Budući da je to bio** moj prvi kontakt sa sovom, možete shvatiti zašto u interpretaciji svojih snova sovu doživljavam potpuno drugačije.

Seks u snovima

Seksualna energija je jedna od najjačih u nama. Iz tog razloga ima i veliki utjecaj na nas. No često se događa da određeni dio populacije krivo protumači seksualne snove. Tako da, ukoliko sanjate da ste imali odnos sa nekim, to ne znači da vam podsvijest poručuje da to uistinu trebate napraviti niti da je to vaša srodna duša! (Znam da se nekome ovo čini pretjerano, no u konfuziji koju nose nesređene emocije često stvaramo fiksacije koje su štetne za nas).

 Prilikom analize snova sa seksualnom tematikom postoje neka pravila koja su proizašla iz prakse. Pitanja koja su obavezna: je li osoba koja sanja u vezi ili je slobodna, poznaje li osobu koja je bila sa njom u snu, podsjeća li partner iz sna sanjačicu/sanjača na neku osobu koju poznaje u stvarnom životu. I zapamtite, ukoliko sanjate ovakve snove i ženskog ste spola –  uzimajte u obzir u kojoj ste fazi vašeg reproduktivnog ciklusa.

Učestalost snova kao preduvjet za analizu…

Često se događa da osobe s kojima surađujem imaju potrebu analizirati jedan san. Shvaćam da taj san ima jak emocionalni utjecaj na njih, no ovdje izostaje jedan bitan segment. Da bi ozbiljno radili na snovima, oni trebaju biti učestali. Tada pouzdano znamo da nesvjesni um upozorava i želi razriješiti određene konflikte. To ne znači da postoji kvota snova koja mora bit ispunjena da bi se na snovima radilo, no analizirati jedan san zna biti poprilično teško. U slučaju da se analizira pojedinačni san koji se nije ponavljao kasnije, trener s kojim surađujete treba biti posve siguran u vaše misli i stavove koji su prethodili tom snu. To nam je vrlo bitan podatak kako bi mogli utvrditi i vrstu sna i potencijalnu poruku koju san šalje. Zapamtite: nekada sanjamo san samo iz potrebe da nesvjesni um nešto proživi!

Snovi nisu samo nešto nepredvidivo, iskoristite to!

Iako se u početku rada sa snovima trudimo “pohvatati” sve te zakonitosti snova, to nije jedina opcija. Programirano djelovanje našeg uma na snove pokazalo se kao vrijedan alat u analizi. Redovito to prakticiram na sebi kada pokušavam doći do nekih odgovora, i isto tako se tehnika pokazala djelotvorna u suradnji s mojim klijentima.

Budući da naš um ima potrebu za snovima i redovito ih proživljavamo, iskoristite to. Snovi nam daju vrlo duboki uvid u naše nesvjesne obrasce, mehanizme koji nas ponekad koče u životu. Iz tog razloga mudro je iskoristiti ono što se već ionako događa – i ostvariti neku dobit od toga. Uz pravilnu interpretaciju možete saznati puno toga o sebi i  kako to promijeniti (ukoliko želite, naravno). Rad sa snovima uvijek donosi iznenađenja!

Filip Novoselac, sretnapatka.com


Posted

in

by

Tags: