snovi straha

Strah u snovima

Strah u snu može imati više izvora. Većinom je u pitanju podsvijest, ono čega se plašimo, a što teško priznajemo sebi i drugima kad smo budni. I vezano je za prošlost, a ne za budućnost što nas dovodi i do snova straha vezanih za proživljena negativna iskustva, traume.

Sanjati da vas progone, čak i kada je to poznata osoba, najjednostavniji je primjer podsvjesnog straha od nečega od čega ste se uplašili u prošlom vremenu i što je ostavilo trag u vama. A poznate osobe – progonitelji u snu , često zapravo uopće nemaju veze s tom osobom. Međutim, kad imaju direktnu povezanost s poznatim licem onda i sami možete lako otkriti otkud potječe takva vrsta sna. Um se na taj nači bori na podsvjesnoj razini da riješi unutarnje konflikte što važi i za realne strahove.

U drugim slučajevima strah u snu predstavlja pokazatelj realnog straha, nečega što nas muči u stvarnosti i ima svoje argumente. Dakle, projektiramo strepnje iz stvarnosti u san da se tu realiziraju. Kada sanjamo da se ostvaruju naši strahovi iz realnosti, nešto što nas brine kada smo budni, to simbolično predstavlja otpor prema nečemu što bi se moralo prihvatiti ili riješiti u svoju korist.

S druge strane, Freud daje tumačenje po kojem je strah u snu zapravo strah od ispunjenja intimnih želja čak i nasilne naravi. Prema tome tumačenju, strah u snu bilo koje vrste jeste samo zamaskirana potisnuta želja za nečim ili nekim. ovakva interpretacija je često osporavana, no nije je na odmet razmotriti.
U suštini, svi mi želimo biti bez straha, pa su tako snovi straha jedan od načina da ih se oslobodimo zaobilaznim putem i da ih prevaziđemo u budnom stanju.

 


Posted

in

by

Tags: